Artikler om: Mva

Lever Mva-melding

Opptak MVA-melding Termin 2

Levere MVA-melding

Gå til Regnskap i venstremenyen og klikk på Mva-melding. Velg terminen du skal sende inn.

MVA-meldingen består av 5 steg:
Klargjør
Kontroller
Send inn
Fullfør
Betal.

Systemet har generert avgiftspostene dine for deg, og de vil ligge synlig nederst i dette bildet:

Klargjør:

Se over avgiftspostene dine. Du kan klikke direkte på beløpene for å se føringene mot aktuell mva-kode og tilhørende bilagsnummer. Når du er sikker på at alt er bokført for terminen, klikker du på Klargjør mva-melding øverst til høyre.

Etter at Mva-meldingen er klargjort får du mulighet til å legge inn merknader per linje til Altinn. Dette er ikke obligatorisk, og skal kun benyttes for å forklare beløp som er utenfor normalen. Du kan bruke en forhåndsdefinert merknad, eller velge fritekstfeltet for å opprette en egen. Les mer om merknad her:
Merknad

Kontroller:
Det neste du skal gjøre er å kontrollere MVA-meldingen.
Merk at du som person må ha rettigheter til å sende inn mva-meldingen, og selskapet må ha korrekt oppsett i Altinn. I dette steget vil Altinn kommunisere tilbake om skattemeldingen ble godkjent eller ikke. Klikk nå på Kontroller mva-melding.

Dette åpner et nytt vindu med ID-porten der du må logge på som deg selv, på samme måte som du logger på Altinn.

Systemet sender nå dataene i mva-meldingen til Skatteetaten, som kontrollerer at det er gyldige data i meldingen. De kontrollerer blant annet satser, fortegn og merknader. Hvis meldingen har avvik, må dette korrigeres før du kan sende den inn. Da vil du få informasjon om dette. Dersom alt er ok, kan du gå videre til neste steg.

Send inn:
På steg tre skal du sende inn MVA-meldingen. Dette laster opp meldingen til Altinn.

Klikk på send inn mva-melding øverst til høyre.

Fullfør:

Trykk på fullfør øverst til høyre.

Nå opprettes mva-bilaget. Til høyre for punktet Fullført dukker det opp et bilagsnummer som indikerer at mva-meldingen nå er bokført i regnskapet. Du får valget om å låse regnskapet for perioden. Skulle det dukke opp nye føringer i allerede innsendt termin, kan du senere låse opp igjen regnskapet under regnskapsinnstillinger.

Klikk deretter på hent tilbakemelding fra Altinn. Det kan ta et par minutter før tilbakemeldingen er klar. Tilbakemeldingen gir deg informasjon for å opprette betalingen og må dette steget må fullføres før du kan betale.

Betal:

Klikk på Betal mva øverst til høyre. Du får nå valget mellom å sende betaling direkte til bank eller legge den til i betalingsliste. Godkjenn med bankid for å sende betalingen til banken direkte.

Dersom du legger den til i betalingslisten må du gå til Bank -->** Utbetalinger** --> Betalingsliste for å godkjenne betalingen. Betaling fra systemet krever at du har satt opp kobling mot banken.

Godkjenn manuelt

Dersom du har sendt inn mva-melding for en termin fra et annet system tidligere eller den sendt inn manuelt via Altinn kan velge godkjenn manuelt. Mva-terminen vil da bli bokført i regnskapet uten at den sendes på nytt til Altinn. Trykk på Klargjør Mva-melding. Velg godkjenn manuelt i nedtrekksmenyen.

Endringer for innsendt termin

Det er alltid den sist innsendte mva-meldingen som gjelder. Dersom du skal gjøre endringer i regnskapet for en allerede innsendt termin må du huske å sende inn mva-meldingen på nytt.
Har du låst regnskapet ditt ved forrige innsending må du endre dato for låsingen av regnskapet før endringene kan legges inn. Følg veiledning for dette her: https://hjelp.dnbregnskap.dnb.no/no/article/lase-regnskapsperioder-1k15f21/#3-2-via-innstillinger-for-regnskap
Når alle endring for terminen er bokført i regnskapet kan du sende mva-meldingen for terminen på nytt.

I DNB Regnskap gjøres dette med følgende steg:
Gå til regnskap --->Mva-melding
Trykk deg inn på ønsket termin, denne er merket med status "Nye poster"
Trykk på "klargjør ny mva-melding"

Deretter følger du stegene med å kontrollere, sende inn, fullføre og betale

Oppdatert på: 19/10/2023