Artikler om: Lønn

Skattefrie organisasjoner: grense for oppgavepliktig lønn

Skattefrie organisasjoner: grense for oppgavepliktig lønn



Du kan bruke skatte- og avgiftsregelen «Skattefri organisasjon» fra første krone.
La være å gi opplysninger om utbetalinger fram til beløpsgrensen er nådd.
Unngå å rapportere arbeidsforhold før grensen for oppgaveplikt er oppnådd.


1. Skattefrie organisasjoner

Sett hake ved Skattefri organisasjon via Lønnsinnstillingene. Har du aktivert Skattefri organisasjon, vil Skatteetaten kunne skille ut lønn fra disse organisasjonsnumrene, og på denne måten håndtere grensen på 10.000 kroner for oppgaveplikt. Dersom du benytter den, må du gjøre det fra første krone og for alle utbetalinger hele året.

Du må selv sette opp egne lønnsarter og andre ytelser med skatte- og avgiftsregelen Skattefri organisasjon. Se oversikten til Skatteetaten over hvilke ytelser skatte- og avgiftsregelen gjelder for.


2. Ikke skattefrie organisasjoner

Dersom dere likevel ønsker at det kun skal rapporteres etter at grensen for oppgaveplikt er oppnådd, må dette håndteres manuelt. Dere må da føre lønnen i lønnsarter som ikke er satt opp for a-melding inntil grensen er oppnådd. Beløpet som da er ført på disse lønnsartene tilbakeføres og føres inn i lønnsarter som er satt opp for a-melding den måneden arbeidstakers lønn og andre ytelser passerer grensen.


Eksempel:

Vi oppretter en lønnsart for trekkpliktige ytelser under grense for oppgaveplikt. Denne må ha hake for Med i grunnlag for Skatt(tabell) og Med i grunnlag for Utbetaling. (Dersom du også er pliktig å betale arbeidsgiveravgift av ytelsen, så må du i tillegg ha på hake for Med i grunnlag for Arbeidsgiveravgift. Du vil da få et retningslinjeavvik på a-meldingen, men det blir korrekt.) I tillegg har vi en lønnsart for trekkfrie ytelser. Denne har kun hake for Med i grunnlag for Utbetaling. Ingen av dem har noen informasjon under A-meldingen. Vi ser her lønnsarten for Trekkpliktige ytelser:

Det er lurt å opprette lønnsarten for trekkfrie ytelser på et lønnsartnummer rett i nærheten. Da er det lettere å søke opp postene for oversikt. Vi har opprettet lønnsart 22 for trekkfrie ytelser.

Vi benytter så disse lønnsartene når vi utbetaler småbeløp til ansatte som bare skal ha litt lønn, og derfor kan komme under grensen. Etter hver lønnskjøring kontrollerer vi om noen av de ansatte har kommet over grensen for oppgaveplikt.

Vi kan for eksempel bruke Oversikt-bildet og søk på Lønnsposter. Vi søker på Lønnsart større eller Lik 20 og Lønnsart Mindre eller lik 21. Da får vi med begge, og ingenting annet, siden de er «ved siden av hverandre». Vi kan selvsagt også først søke på den ene, og så den andre. Husk å velge år når du søker på lønnsposter for å kun få opp lønnsposter i inneværende år.

For å få opp totalsum per ansatt (og per lønnsart) så velger vi å sette på Vis gruppering. Vi får da et grått grupperingsfelt. Klikk på kolonneoversikten Ansattnr og dra den opp i grupperingsfeltet. (Dersom du har valgt å søke på begge lønnsartene samtidig, klikk og dra så lønnsart-feltet opp etterpå)

Som du ser så får vi da sum per ansatt og per lønnsart per ansatt. Vi ser at for ansatt nummer 16 så har vi kommet over grensen på kr 1000 for trekkpliktige ytelser.

Når vi ser at en ansatt har kommet over grensen for oppgaveplikt, så må vi kjøre en tilleggskjøring på samme periode (utbetalingsdato i samme måned). Da fører vi tilbake det beløpet som er ført i lønnsarten vi har holdt øye med, og over på den lønnsarten vi normalt ville ha brukt:

korrigering loenn over grense.jpg

Vi ser at det påvirker ikke skattegrunnlag eller utbetaling, men gjør at hele beløpet blir innrapportert på denne måneden.


3. Arbeidsforhold og grense for oppgaveplikt

I følge Skattetatens veiledning til A-meldingen for skattefrie organisasjoner skal arbeidsforhold først rapporteres når det utbetales ytelser over grensen for oppgaveplikt.


Dersom dere ikke ønsker å rapportere arbeidsforholdet før grensen er oppnådd, er det to muligheter for å få det til i systemet:

Ikke opprett arbeidsforhold på den ansatte.
Ikke fyll inn feltet Ansatt dato før du eventuelt skal rapportere arbeidsforholdet. Stillinger uten ansatt dato blir ikke med i a-meldingen.



Les alt om lønnsmodulen i regnskapssystemet her.


DH

Oppdatert på: 02/08/2024

Var denne artikkelen nyttig?

Del tilbakemeldingen din

Avbryt

Tusen takk!