Utbetale feriepenger: Oppsett for trekk i fastlønn for ferie

Før du kan utbetale feriepenger for ansatte med fastlønn må du sørge for følgende:

Du må ha riktig metode for beregning av trekk i fastlønn i feriemåned
Egendefinerte lønnsarter på fastlønn må ha korrekt oppsett
Lønnsarten med hake for trekk i fastlønn for ferie må være lagt inn som fast post på en ansatt

Steg 1: Velg metode for beregning av trekk i fastlønn for ferie

Gå til Innstillinger i toppmenyen og klikk på Lønn.

Velg fanen for Feriepenger. Klikk på Endre innstillinger.

Klikk på pilen ved Trekk i fastlønn for ferie føres som og velg den metoden som passer for selskapet:

Velg deretter beregningen som passer for selskapet, og klikk på Lagre.

Beregning av trekk i fastlønn i feriemåned som to lønnsposter (anbefalt)

Tariffestet trekk beregnes etter 30/26: 6 dagers arbeidsuke. Bruk med sats: 12 %, ferie: 5 uker

Ferielovens minstekrav er trekk ved beregningen 25/26: 6 dagers arbeidsuke. Bruk med sats: 10,2 %, ferie: 4 uker + 1 dag

Dersom selskapet er unntatt fra 6 dagers arbeidsuke benyttes beregningene der 5 dagers arbeidsuke er oppgitt som grunnlag:

25/22: 5 dagers arbeidsuke. Bruk med sats: 12 %, ferie 5 uker

21/22: 5 dagers arbeidsuke. Bruk med sats: 10,2 %, ferie: 4 uker + 1 dag

25/21,67: 5 dagers arbeidsuke. Bruk med sats: 12 %, ferie: 5 uker

21/21,67: 5 dagers arbeidsuke. Bruk med sats: 10,2 %, ferie: 4 uker + 1 dag

Beregning av trekk i fastlønn i feriemåned som én lønnspost

Tariffestet er –4/26 trekk i fastlønn: 6 dagers arbeidsuke. Bruk med sats 12 %, ferie: 5 uker

Ferielovens minstekrav er +1/26 trekk i fastlønn: 6 dagers arbeidsuke. Bruk med sats 10,2%, ferie: 4 uker + 1 dag

Dersom selskapet er unntatt fra 6 dagers arbeidsuke benyttes beregningene der 5 dagers arbeidsuke er oppgitt som grunnlag:

-3/22 trekk i fastlønn: 5 dagers arbeidsuke. Bruk med sats 12%, ferie: 5 uker

Når systemet beregner trekk i fastlønn for ferie som én lønnspost er det kun selve trekket som rapporteres i feriepengemåneden, og ikke fastlønn. Ved lønnsregistrering benyttes lønnsarten for månedslønn som vanlig, men posten flyttes automatisk til a-meldingsbeskrivelsen Trekk i lønn for ferie når a-melding generes. Det som rapporteres i a-melding i feriemåneden er altså et negativt beløp (for eksempel -4/26 av ordinær månedslønn) med beskrivelsen Trekk i lønn for ferie. Ingenting rapporteres som fastlønn. Dette vil håndteres av NAV og andre som henter lønnsopplysninger fra a-meldingen.

Besøk gjerne Skatteetaten for mer informasjon.

Steg 2: Registrere korrekt oppsett for egendefinerte Lønnsarter på fastlønn

Gå til Lønn i venstremenyen --> Lønnskjøring --> Flere valg. Klikk på Lønnsarter. Velg aktuell lønnsart.

Velg fanen Innstillinger og sett hake ved Trekk i fastlønn for ferie.

På systemets standard lønnsarter for fastlønn er haken for trekk i fastlønn for ferie allerede lagt inn, men sjekk alltid lønnsartene før du tar dem i bruk.

Steg 3: Legge inn lønnsarten med hake for trekk i fastlønn for ferie som fast post på en ansatt

Gå til Lønn i venstremenyen og velg Ansatt. Klikk aktuell ansatt.

Velg knappen for Registrer faste poster