Artikler om: Mva

Etterfakturering av mva

Etterfakturering av mvaEn bedrift skal ikke fakturere med mva før omsetningen av avgiftspliktige varer/tjenester overstiger kr 50.000,- Når omsetningen har passert 50.000,- må selskapet registreres i mva registeret i Brønnøysund, les mer her om mva-registrering

Merk at selskapet skal registreres fra den fakturaen som gjør at omsetningen overstiger kr 50 000,-
Det kan ta litt tid før søknaden om mva-registreringen godkjennes i Brønnøysundregistreret, og fram til bekreftelse er mottatt kan ikke selskapet fakturere med mva eller føre fradrag for inngående mva på kostnader (se eget punkt om dette). For alle fakturaer som sendes ut til kunder i dette tidsrommet må det etter registreringen etterfaktureres mva.

Eksempel:

Så langt har selskapet fakturert for 49.000 kr. Neste faktura som skal sendes er på kr 5.000. Selskapet må da registreres i mva-registeret fordi fakturaen gjør at omsetningen overstiger beløpsgrensen. Fakturaen skal da lages uten å legge til mva, men det bør legges til en tekst om at selskapet er under mva-registrering og at mva vil etterfaktureres.
Mens selskapet venter på registreringen genereres det ytterligere en faktura på kr 10 000. Siden selskapet fremdeles venter på å bli mva registrert må også denne fakturaen lages uten mva.
Når selskapet får brev fra Brønnøysund om at mva-registreringen er godkjent må du registrere deg som avgiftspliktig i DNB Regnskap. Deretter må det etterfaktureres mva på fakturaen på kr 5 000,- og kr 10 000,- De første fakturaene som utgjorde en total på kr 49 000,- gjør man ikke noe med, og beløpet blir stående i regnskapet som avgiftsfri omsetning.

Etterfakturering av mva kan gjøres på to måter:


Kreditere og lage ny faktura:
Det enkleste er å kreditere hele fakturaen og sende en ny faktura til kunden som nå er tillagt mva. Et tips da er å gi beskjed til kunden at det kun er siste faktura som skal betales, eventuelt mellomlegget dersom første faktura allerede er betalt.

Du leser mer om kreditering her

Fakturere kun mva:
Her etterfaktureres mva ved å lage en faktura som bare inneholder mva:
Opprett faktura til kunden
Registrer varen(e) du har solgt med riktig mva sats
Legg til en et nytt produkt/tjeneste
Registrer den samme varen, men med negativt antall og 0% i mva
Legg til en kommentar «Etterfakturering av mva»
Send faktura

Kunden får nå en faktura som bare inneholder mva og bokføringen i DNB Regnskap blir riktig


Endring i mva oppgaven

I henhold til lovverket har man ikke lov til å tilbakedatere en faktura mer enn 14 dager. Dersom datoen på originalfakturaen og etterfakturering av mva er i ulike mva perioder, vil momsen komme på oppgaven som gjelder for den nåværende perioden. Man kan dermed få et negativt beløp i post seks i mva oppgaven. Man må da legge inn en kommentar i Altinn som forklarer det negative beløpet. Eksempel på tekst: "Negativ omsetning i post seks skyldes etterfakturering av mva etter registrering.

Oppdatert på: 28/03/2022

Var denne artikkelen nyttig?

Del tilbakemeldingen din

Avbryt

Tusen takk!