Kreditnota - utgående faktura

Kreditnota – utgående faktura

Det kan hende du har sendt en faktura til kunde som er feil, kunde har angret på et kjøp, eller kunden har sendt tilbake noen av varene. Når det er feil på en faktura som er opprettet/sendt til kunde kan du ikke slette eller endre fakturaen. Du må sende en kreditnota til kunden. Noen ganger hender det at du må kreditere hele fakturaen og eventuelt sende en ny, eller kreditere deler av fakturaen.

Hvordan kreditere faktura

I menyen til venstre trykker du på Salg -> Faktura -> finn fakturaen som skal krediteres. Når du har funnet fakturaen du skal kreditere har du to valg:
Trykk deg inn på fakturaen -> trykk på pilen som vist på bildet under -> Krediter faktura.

Hopp til «Kreditere hele fakturaen» eller «Delkreditere fakturaen» for å gå videre.

Når du har funnet fakturaen du skal kreditere kan du trykke på de 3 prikkene helt til høyre på linjen og «Lag kreditnota»:

Du blir da sendt til en kreditnota som har blitt opprettet basert på fakturaen du skal kreditere.

Kreditere hele fakturaen

Dersom hele fakturaen skal krediteres er det bare å trykke på «Krediter og send»:

Da vil kreditnotaen utliknes mot fakturaen i sin helhet og utestående på fakturaen vil være 0.

Delkreditere fakturaen

I eksempelet under skal jeg opprette kreditnota på en faktura hvor jeg opprinnelig solgte 2 fotballer og 3 par fotballsko. Jeg har opprettet kreditnotaen som beskrevet over:

Kunden vil gjerne levere tilbake den ene fotballen. Det betyr at kunden fortsatt skal betale for alt det andre, og jeg kan fjerne fotballskoene ved å trykke på søppelkasseikonet helt til høyre på linjen for fotballsko og endre antall fotballer til -1 (antall fotballer som skal krediteres):

Det som står igjen på kreditnotaen er det kunden har levert tilbake, og dette står med negativt fortegn under «antall». Det er også mulig å endre på beløp dersom du har oppgitt feil pris på den opprinnelige fakturaen.

Trykk så på «Krediter og send».

Beløpet du har kreditert vil da bli trukket fra fakturaen du opprettet kreditnota på. I eksempelet over var originalfakturaen (fakturanummer 820) på 5.000kr og kreditnotaen på 625kr. Restbeløpet på faktura 820 er da 4.375kr:

Opprette kreditnota uten tilknytning til faktura

Du kan også opprette kreditnota på en kunde på samme måte som du oppretter faktura så lenge totalen på fakturaen er negativ. Merk da at kreditnotaen ikke blir koblet mot en faktura og at du er nødt til å utlikne eventuelle åpne poster selv (faktura eller utbetaling).

For å utlikne postene trykker du på «rediger» og huker av på postene som du skal utlikne. Trykk så på «Lagre»:

Oppdatert på: 24/06/2021