Hvordan låse regnskapsperioden

Denne artikkelen tar for seg hvordan du kan låse regnskapsperioder for bokføring. Det kan være nyttig å låse perioder etter du for eksempel har levert mva-oppgave, kjørt lønn for en periode eller er ferdig med årsoppgjøret og vil sikre deg mot å bokføre i en periode som er ferdig og det ikke skal gjøres endringer i.
For å låse perioden klikker du på Innstillinger (tannhjulet øverst i høyre hjørne) -> Regnskap:

I det neste bildet blar du ned til Periode og MVA:

- Regnskap låst til: her låser du perioden for alle føringer til og med datoen du velger. I eksempelet over er det låst for føringer til og med 30.04.2021 - Det vil si at du kun kan gjøre føringer fra og med 01.05.2021.
- MVA låst til: her låser du perioden for alle føringer som inkluderer MVA til og med datoen du velger. Dette kan være nyttig dersom du er nødt til å gjøre endringer i en periode hvor du har avstemt og levert MVA, men endringene du skal utføre ikke påvirker MVA.

Er du nødt til å åpne regnskapsperioden igjen kan du bare endre datoen så du kan gjøre endringene. Vi anbefaler at du ikke lar «Regnskap låst til» stå som blank og minimum velger siste dato i det forrige året du leverte årsregnskap (for eksempel 31.12.2020).