Artikler om: Årsoppgjør

Avskrivninger og forskjeller - AS

Til forrige steg i årsavslutningen: Avstemme balansen
Til samlesiden: Årsavslutningen

Avskrivninger og forskjeller - ASNå som regnskapet er fullført vil du i dette steget bli tatt gjennom forskjellene fra regnskapet og det skattemessige regnskapet. Forskjellene kan komme av underskudd tidligere år, måten eiendeler avskrives på eller andre ting som gjør at det skattemessige regnskapet ikke blir det samme som selskapets.

Til noen av punktene vil du ha bruk for verdier fra fjorårets skattemelding. Slik finner du igjen fjorårets skattemelding.

Forskjeller eiendeler

Eiendeler må registreres i eiendelsmodulen under regnskap. Om selskapet har eiendeler trenger du pakken Pluss eller Komplett for å kunne benytte eiendelsmodulen

For at beregningene av forskjeller knyttet til eiendeler skal bli riktig er det viktig at eiendelene er registrert i eiendelsmodulen under regnskap.

Du bør åpne detaljene og sjekke at inngånde skattemessig verdi stemmer overens med utgående verdi 31. desember i skattemeldingen for i fjor. Dette bør du sjekke for hver saldogruppe om selskapet har flere eiendeler, og trykk på “Rediger skattemessig verdi eiendeler” om noe ikke stemmer. Om systemet mangler informasjon fra tidligere vises det typisk kr 0,00 som saldogrunnlag 01.01, og dette må fylles ut om dette ikke er riktig. Eiendeler kjøpt i løpet av 2023 vil dukke opp under Endring i året, og har ikke noen inngående skattemessig verdi.

Se egen veiledning: Sjekke og endre på skattemessig verdi eiendelerHvorfor blir det forskjeller?
Der man i selskapets eget regnskap gjerne avskriver et fast beløp over en viss periode, vil man i det skattemessige regnskapet avskrive med en prosentsats hvert år. Dette sikrer at alle avskriver på samme måte, og dermed får den samme skatten. En annen fordel er at man skattemessig avskriver mye av eiendelen i begynnelsen, og dermed senker det skattemessige resultatet en del etter en stor investering, og utsetter denne skattekostnaden til senere år hvor prosentsatsen vil utgjøre mindre. Skattekostnaden i seg selv vil bli den samme, men det er fordel for selskapet å utsette betalingen.

Gevinst og tap


Om selskapet er nyetablert i 2023 eller ikke har noen saldo på gevinst og tapskonto kan du gå videre med blankt felt eller fylle ut 0.

For å finne saldo på gevinst- og tapskonto per 31.12 i fjor kan du gå til fjorårets innlevering av skattemeldingen på Skatteetatens sider:
Gå til Næringsspesifikasjon > Driftsmidler > Gevinst- og tapskonto > Utgående verdi 31. desember
Om du ikke finner temaet Gevinst- og tapskonto under Driftsmeldinger i næringsspesifikasjonen har du sannsynligvis ikke saldo og kan fylle ut kr 0.

Leverte du på det gamle formatet i Altinn i fjor finner du verdiene i RF-1219, post 1219.

Skattemessig verdi på aksjer


Dette steget dukker kun opp for selskaper med aksjer bokført i regnskapet.

Systemet vil automatisk hente regnskapsmessig IB og UB, samt skattemessig UB for disse kontoene. Hvis dette er første gang funksjonen brukes, eller hvis det er endringer i saldoen som ikke kan fanges opp av systemet (for eksempel nye kjøp), må du imidlertid legge inn skattemessig IB for de aktuelle eiendelskontoene. Dette er det eneste feltet i skjemaet som kan redigeres.

Akkumulert fremførbart underskudd


Om selskapet er nyetablert i 2023 eller ikke har noefremførbart underskudd kan du gå videre med blankt felt eller fylle ut 0.

Du finner inngående verdier i fjorårets innlevering av skattemeldingen
Gå til skattemeldingen for 2022 > Skattemelding > Inntekt og underskudd > Underskudd til fremføring i inntekt.

Du kan benytte deg av akkumulert fremførbart underskudd for å redusere skattekostnaden din i år dersom du har hatt underskudd tidligere år (gitt at du er i en posisjon hvor du må betale skatt av overskuddet ditt i år).

Leverte du på det gamle formatet i Altinn i fjor finner du verdiene i RF-1217, post 130

Skattemessig verdi fordringer


Om selskapet er nyetablert i 2023 eller ikke hadde skattemessige fordringer kan du gå videre med blankt felt eller fylle ut 0.

Du finner inngående verdier i fjorårets innlevering av skattemeldingen
Gå til Næringsspesifikasjon > Forskjell mellom regnskapsmessig og skattemessig verdi > Midlertidig forskjell mellom regnskapsmessig og skattemessig verdi, Type: Andre fordringer (også langsiktige) > Skattemessig verdi

Leverte du på det gamle formatet i Altinn i fjor finner du verdiene i RF-1217, post 43

Overnatting og servering


Overnattings- eller serveringssteder med skjenkebevilling for øl, vin eller brennevin skal blant annet registrere salgstall og inngangspenger. Andre selskaper kan svare Nei.
Se mer informasjon om hva som skal sendes inn på Skatteetaten sine sider.


Til neste steg i årsavslutningen: Beregning av skatt og disponering av resultat - AS
Til samlesiden: Årsavslutningen


MA

Oppdatert på: 13/03/2024

Var denne artikkelen nyttig?

Del tilbakemeldingen din

Avbryt

Tusen takk!