Import av varer og tjenester fra utlandet

Import av varer og tjenester

Ved kjøp av varer fra utlandet skal mva beregnes og bokføres via tolldeklarasjon. Denne artikkelen viser bokføringen av den inngående fakturaen og eventuelle tillegg, deretter bokføringen med tanke på mva.

Du kan finne mer informasjon om reglene for beregning av innførselsmva på skatteetatens nettsider og på tolletatens nettsider.

Føring av inngående faktura fra utenlandsk leverandør.

Dette håndteres som «registrer ny utgift»

Eksempelet som brukes her er:

Leverandør: Utenlandsk leverandør
Beløp: 1000

Fyll inn informasjon under betalingsinformasjon, og Regnskap.
Velg:
«Varer kjøpt i utlandet»
Valuta
Kostnadskonto: 4320
Mva: Import av vare (kode 21)

Det skal benyttes mva-kode 21 på kostnadsføringen på den inngående fakturaen.

Kode 21 er grunnlag fra innførselsfakturaen med høy sats mva (22 er mellomsats og 23 er lav sats.) Mva-kode 21-23 vil ikke havne på skattemeldingen for mva/mva-oppgjøret. Vi fører med denne koden kun for dokumentasjon.

For å se føringen gå til menyvalget «Regnskap» -> klikk på «Søk på bilag».

Vi ser på bilaget at kode 21 har sin egen mva-konto. Det blir ført 0 i beløp på linjen, men det blir lagret et grunnlag. Grunnlaget blir altså ikke med på skattemeldingen for mva. Det er kun for senere rapportering/dokumentasjon dette lagres.

Føring av tolldeklarasjon fra Altinn

Når varen fortolles inn i Norge sender speditør informasjon til Altinn. Dette oppsummeres i en Tolldeklarasjonsoversikt som ligger tilgjengelig i Altinn etter månedsslutt. Deklarasjonsoversikten må bokføres i DNB Regnskap for å få rapportert mva på skattemeldingen. Eksempel på Tolldeklarasjonsoversikt:

Bokføring av bilaget:

For å bokføre dette kan du gå til Regnskap -> Føre bilag

Bokføringsdato: Velg siste dato i perioden opplyst på deklarasjonsoversikten

Debet:
Konto 4380 Grunnlag mva innførsel av varer, høy sats
MVA-kode 81 (Husk å bytte til kode 81)

Kredit:
Konto 4380 Grunnlag mva innførsel av varer, høy sats
MVA-kode 0 (Standard MVA-kode på konto 4380)

Beløp: Sum innførsel

Beskrivelse: Tolldeklarasjon for periode xxxx

Bilag/vedlegg: Trykk på det blanke feltet i kolonnen under bindersen for å laste opp tolldeklarasjonen som bilag.

Bilaget blir seendes slik ut om du søker det opp under Regnskap -> Søk på bilag:

Oppdatert på: 07/09/2021