Artikler om: Utgift

Kreditnota på leverandørfaktura

Kreditnota på leverandørfakturaNår du får en kreditnota på en utgift, må du registrere denne i regnskapet.
Hvordan registrere kreditnota

Ulike scenarioer hvor du skal registrere en kreditnota:
Kreditnota for regning med betaling til forfall
Registrere kreditnota og regning samtidig
Kreditnota for regning som er betalt

Motregne betalinger (avansert)


Hvordan registrere kreditnota:

Opprett kreditnotaen som en vanlig utgift under menyvalget «Utgift» -> «Regninger» -> klikk på «ny utgift» oppe til høyre. Les mer om registrering av ny utgift her
Beløpet i kreditnotaen skal registreres som negativt.
Bruk leverandøren sin vanlige bankkonto

Gjør ingen endringer på den originale regningen.


Kreditnota for regning med betaling til forfall

Om betalingen av regningen allerede er registrert må du huske å stoppe denne i nettbanken. Vi registrerer ny betaling når kreditnotaen er motregnet mot regningen.

Etter at du har stoppet betalingen følger du veiledningen under, registrere kreditnota og regning samtidig, for å motregne kreditnotaen mot regningen. Deretter lager du en ny betaling med gjenstående beløp.


Registrere kreditnota og regning samtidig

Du registrerer både regningen og kreditnotaen fra innboksen på samme måte som en vanlig regning. Kreditnotaen registrerer du med negativt fortegn.

Du skal ikke registrere noen betaling enda, så i stedet for å velge "Bokfør og betal" kan du velge "Bokfør" fra nedtrekksmenyen.Regningen og kreditnotaen vil se slik ut i oversikten over utgifter.Etter at begge er registrert og bokført kan du gå til Regnskap -> Utestående og finne leverandøren. Her kan du merke de to postene mot hverandre slik at det kun er nettobeløpet igjen på regningen du skal betale.Etter at kreditnotaen er markert mot regningen kan du gå tilbake til Utgift -> Regninger. Her ligger nå regningen som delbetalt, og du kan registrere betalingen av det resterende beløpet.
Kreditnota for regning som er betalt


Hvis regningen til leverandøren allerede er betalt før du mottar en kreditnota registrerer du kreditnotaen som en vanlig regning, men med negativt fortegn.

Kreditnotaen skal ikke markeres som betalt, så i stedet for å velge "Bokfør og betal" kan du velge "Bokfør" fra nedtrekksmenyen.Tilbakebetaling
Om du mottar tilbakebetaling fra leverandøren registrer du kreditnotaen som betalt når du mottar pengene fra leverandøren.

Motregne mot senere regning
Om du skal motregne kreditnotaen mot en senere regning i stedet for å få tilbakebetalt, registrerer du regningen og velger "Bokfør" på denne også.

Etter at begge er registrert og bokført kan du gå til Regnskap -> Utestående og finne leverandøren. Her kan du merke de to postene mot hverandre slik at det kun er nettobeløpet igjen på regningen du skal betale.Etter at kreditnotaen er markert mot regningen kan du gå tilbake til Utgift -> Regninger. Her ligger nå regningen som delbetalt, og du kan registrere betalingen av det resterende beløpet.
Motregne betalinger

(Avansert - metodene over vil være gode nok for de fleste)

En annen metode å håndtere en kreditnota på er dersom du har koblet sammen bank og regnskap, så kan du gjøre motregningen i betalingsøyeblikket. For at dette skal fungere må noen krav være oppfylt.

Du registrer kreditnota og regning samtidig, og legger betalingene til betalingslisten.

I tillegg må kreditnota og regning ha:
Samme betalingsdato
Samme leverandør
Samme kid
Totalbeløp over kr 1 - (regning - kreditnota) > 1

Om noen av kravene ikke er oppfylt må du følge veiledningen over for å unngå at betalingsfilen ikke blir avvist.

Registrer regningen og kreditnotaen hver for seg, og send betaling til betalingslisten. Registrer kreditnotaen som en vanlig regning, men med negativt fortegn. Pass på at du bruker samme KID og betalingsdato på regningen og kreditnotaen før du legger betalingen i betalingslisten.

Gå deretter til Bank -> Utbetalinger for å behandle betalingene. Det vil sendes en nettobetaling til banken på forfallsdato.

Se mer om betalingslisten her.

Oppdatert på: 15/04/2021

Var denne artikkelen nyttig?

Del tilbakemeldingen din

Avbryt

Tusen takk!