Kjøp i valuta

Kjøp i utenlandsk valuta

Så lenge man betaler fra norsk bankkonto og mottaker har IBAN kan man betale faktura til utenlandske leverandører i en annen valuta.

IBAN står for International Bank Account Number og er en universell oppbygning av kontonummer slik at DNB kan sende betalinger til mottagers utenlandske bank i valutaen til aktuelt land.

Når du skriver inn IBAN nummeret som står på leverandørfakturaen i feltet for bankkonto registrerer vi korrekt informasjon for å betale fakturaen til den utenlandske leverandøren.

Det er banken som håndterer veksling av NOK til for eksempel USD.

Eksempel på en faktura der en skal betale 100 USD:

Bokfører og sender til bank. Omregningen skjer i det du bokfører fakturaen.

Det er fakturadato som bestemmer valutakursen. Ofte er det differanse på valutakursen fra når fakturaen registreres og når betalingen går fra banken. Basert på returfilen fra banken fører DNB Regnskap differansen som en valutagevinst på 8060 (agio) eller som et valutatap 8160 (disagio).

Kvitteringer i valuta

Har du en kvittering i valuta så bruker du Registrer regning istedenfor Registrer kvittering.
Fyll inn informasjonen fra kvitteringen i feltene til venstre

Husk å:
Velg riktig valuta
Velg om kjøpet er vare eller tjeneste fra utlandet
Trykk så pil ned øverst til høyre
Velg bokfør og merk som betalt.

Velg riktig betalingsdato. (Dette ser du på kontoutskriften din)
Skriv inn beløpet som ble trukket i NOK. (Dette ser du på kontoutskriften din)
Velg hvilken konto det ble betalt fra.
Du behøver ikke å endre på noe mer. Systemet vil regne ut agio-gevinst/tap basert på kursen.
Registrer betaling

Oppdatert på: 28/10/2022