MVA-oppsett for salg
Alle bedrifter i DNB Regnskap er som standard satt opp med en hovedbokskonto knyttet til hver av de ulike MVA-kodene. Det betyr at alle salg med en bestemt MVA-kode blir bokført på salgskontoen som er knyttet til koden.

Oppsettet er som følger:
Pakkene Pluss og Komplett vil kunne gjøre endringer på oppsettet under Innstillinger -> Salg. Mini vil ikke kunne se eller endre oppsettet.
Kode 3: 25 % - Utgående mva (salg) -> Hovedbokskonto 3000 Salgsinntekt handelsvarer, avgiftspliktig, høy sats
Kode 31: 15 % - Utgående mva (salg) -> Hovedbokskonto 3030 Salgsinntekt handelsvarer, avgiftspliktig, middels sats
Kode 33: 12 % - Utgående mva (salg) -> Hovedbokskonto 3050 Salgsinntekt tjenester, avgiftspliktig, lav sats
Kode 5: 0 % - Mvafritt salg, innenfor loven -> Hovedbokskonto 3100
Kode 52: 0 % - Salg til utland, ingen mva -> Hovedbokskonto 3105
Kode 6: 0 % - Mvafritt salg, utenfor loven -> Hovedbokskonto 3200

Det betyr at alle salg med MVA-kode 3, 25 % MVA, vil bli bokført på hovedbokskonto 3000, mens om du velger MVA-kode 6 vil salget bli bokført på konto 3200.

Pakkene Pluss og Komplett har mulighet til å endre på oppsettet eller slå av denne måten å bokføre salgene på. Blir Innstillingen slått av vil salg bli bokført på hovedbokskontoen som er valgt som standard salgskonto i systemet eller på produktet uavhengig av MVA-koden. Les videre for å se hvordan du kan tilpasse oppsettet.

Standard salgskonto per mvakode er aktivert som standard i systemet. Med denne innstillingen vil systemet foreslå standardkontoen per mvakode i varelinjer på tilbud, ordre og faktura.

Du finner denne innstillingen under Innstillinger (tannhjulet øverst til høyre) --> salg. Bla ned til Standard salgskonto per mvakode.
I Pluss og Komplett vil du se alle mvakoder og hvilken hovedbokskonto salg med denne mvakoden føres på.

Vis mvakoder på produktkortet
Dersom du ønsker å vise mvakodene på produktkortet kan du kan du huke av «vis mvakoder på produktkortet» i innstillingen.

Når denne innstillingen er aktivert vil mvakoden automatisk føres mot tilhørende salgskonto, slik som innstillingene er satt til. For eksempel vil 25 % utgående mva føres på konto 3000 salgsinntekt handelsvarer, avgiftspliktig, høy sats.
Endres mvakoden på et produkt, en faktura eller en ordre vil også salgskonto automatisk endres lik innstillingene i oppsettet. Tilsvarende vil mvakoden automatisk endres dersom salgkonto endres. Det er ikke mulig å overstyre dette uten å deaktivere/endre innstillingen (Kun mulig i Pluss og komplett).

Egendefinerte innstillinger:
Har du pakken Pluss eller Komplett har du mulighet til å justere på innstillingene.
Du endre til ønsket hovedbokskonto for en mvakode ved å trykke på blyanten til høyre. En slik endring vil oppdatere innstillingene på et produkt, slik at salgene føres fremover mot ønsket konto.

Du kan også justere på hvilke mvakoder du ønsker å ha synlig på produktkortet. Trykk på "søppelbøtten" til høyre for å fjerne de enkelte kontoene. Du kan også velge å legg til flere mvakoder i oversikten, Dette vil kun fungere dersom ikke alle mvakodene er synlig i oversikten fra før. Trykk "+legg til flere" og søk deretter på ønsket mvakode og ønkset hovedbokskonto.

Du har også valget om å deaktivere funksjonen i pakkene "Pluss" og "Komplett".