Artikler om: Regnskap

Utestående (åpne poster) kunder/leverandører

Utestående (åpne poster) kunder og leverandørerDu finner «Utestående» under Regnskap -> Utestående i menyen til venstre.

Innhold:1. Info og forklaring til felter

2. Hvordan avstemme

3. Hvordan avstemme delbetalte faktura1. Info og forklaring til felterMerk at du bør ha kontroll på bankavstemmingen din før du avstemmer utestående. For å lese mer om bankavstemmingen kan du ta en titt på denne artikkelen: https://hjelp.dnbregnskap.dnb.no/no/article/bankavstemming-fcu0zn/. Vi anbefaler at dere alltid markerer inn- og utbetalinger mot kunder og leverandører direkte i bankavstemmingen dersom det er mulig.


Har du kontroll på utestående har du kontroll på hva dine kunder skylder deg og hva du skylder dine leverandører. Utestående er et veldig nyttig verktøy som vi anbefaler at du setter deg inn i.
Når du åpner utestående kommer du først til hva som er utestående på dine kunder. For å bytte til leverandører klikker du på nedtrekksmenyen og velger «Leverandør»:Fremgangsmåten for å avstemme kunder og leverandører er så å si helt lik.

Forklaring til felter
Nedtrekksmeny for å velge hva du skal avstemme.
Denne fanen viser alle kunder/leverandører.
Denne fanen viser kun kunder/leverandører med utestående (føringer som ikke er avstemt).
Denne fanen viser dersom det er differanse mellom regnskapskonto og kunde-/leverandørreskontro (veldig sjeldent relevant).
Viser åpne poster på kunden/leverandøren du er inne på.
Viser lukkede/matchede/avstemte poster på kunden/leverandøren du er inne på.
Viser alle poster, både åpne og lukkede, på kunden/leverandøren du er inne på.
Du kan klikke på denne for å få systemet til å automarkere poster basert på kriterier du setter opp etter du har trykket på knappen. Markerer du en eller flere linjer vil denne knappen endre seg til «Lagre».

2. Hvordan avstemmmeSom nevnt tidligere er det lurt at du har avstemt så mye som mulig i bankavstemmingen før du avstemmer kunder og leverandører: https://hjelp.dnbregnskap.dnb.no/no/article/bankavstemming-fcu0zn/.

Har du KID/Innbetalingsavtale vil de fleste innbetalinger automatisk bli bokført direkte mot fakturaen som er betalt. I tilfeller hvor kunden ikke har oppgitt KID, eller du har fått en annen innbetaling uten KID kan du ta en titt på denne: https://hjelp.dnbregnskap.dnb.no/no/article/innbetaling-1f0y1lm/#6-behandle-innbetalinger-ingen-match

For å avstemme poster mot hverandre markerer du postene du vil avstemme og trykker på lagre:Du vil da se de avstemte postene under «Lukkede poster». Du ser hvilke poster som er avstemt mot hverandre under kolonnen «Motpost»:
3. Hvordan avstemme delbetalte fakturaI noen tilfeller er ikke hele fakturaen betalt. Det er fortsatt mulig å avstemme fakturaer mot delbetalinger. Du ser da differansen eller restbeløpet nederst til høyre:Etter postene er avstemt mot hverandre ser du restbeløpet under «Åpne poster»:
Når fakturaen er betalt i sin helhet er det bare å avstemme på vanlig måte, enten i bankavstemmingen eller i utestående.

Oppdatert på: 24/01/2022

Var denne artikkelen nyttig?

Del tilbakemeldingen din

Avbryt

Tusen takk!