Artikler om: Kom i gang

Nyttige tips til deg som skal begynne å føre regnskap selv

Nyttige tips til deg som skal begynne å føre regnskap selv



Stadig flere tar beslutningen om å føre regnskapet til bedriften sin selv, men blir gjerne tatt litt på sengen over hvor krevende det kan være. Denne artikkelen er ment å gjøre det lettere for deg å starte med regnskapsføringen din selv, samt komme med noen nyttige tips og triks til deg som har valgt å ta steget.


Er jeg regnskapspliktig eller bokføringspliktig?


Det er forskjell på regnskapsplikt og bokføringsplikt.
Bokføringsplikt er at du er pliktig til å føre regnskap etter bokføringsreglene. Er du regnskapspliktig er du også pliktig å levere årsregnskap til Brønnøysundregistrene.
Alle virksomheter som leverer skattemelding eller mva-melding er bokføringspliktige.

Les mer om bokføringsplikt her: Altinn - Bokføringsplikt

Som nevnt tidligere er regnskapspliktige pliktige til å levere årsregnskap i tillegg til å føre regnskap etter bokføringsregelverket. Alle AS er regnskapspliktige og må følge bokføringsregelverket uavhengig av hvor mye drift det er i selskapet. Om noen få år er alle AS pliktige å levere årsregnskap og skattemelding via et regnskapssystem.

Les mer om regnskapsplikt her: Altinn - Regnskapsplikt


Skatteetaten tilbyr et gratis digitalt kurs for deg som nettopp har startet næringsvirksomhet. Les mer her Skatteetaten webinar

Hva er MVA og må jeg levere MVA-melding?


MVA, kort for merverdiavgift, ofte kalt moms, er en avgift som staten tar for at du skal drive virksomhet i Norge. Det er sluttbruker som skal betale for merverdiavgiften.
Det betyr at når du, som bedrift, kjøper en vare/tjeneste til virksomheten din som skal bidra til å skape merverdi i driften din får igjen mva på disse kjøpene.

Når du fakturerer kunden din må du legge på 25% (standard mva-sats, det er også andre satser avhengig av hva du selger) på salgsprisen. Så hvis du har en vare du tenker du skal selge for 100kr for å tjene nok penger til å dekke kostnader, samt få litt profitt, må du selge varen for 125kr til kunden din hvorav 25kr er mva. Kunden betaler mva til bedriften din som igjen betaler mva til staten på vegne av kunden gjennom mva-meldingen.

I mva-meldingen blir mva du får igjen lagt sammen med mva du skylder på vegne av kundene dine lagt sammen. Til slutt får du opp hva du får tilbake, evt. ender opp med å skylde.

Selskaper er ikke mva-pliktige fra de starter opp. Plikten oppstår først når inntektene dine som ville vært mva-pliktige dersom du hadde vært mva-pliktig overstiger 50.000kr.
Mva-pliktige må som regel levere mva-oppgavene terminvis. Hver termin er typisk to måneder, men det er også selskaper som har en termin pr. år (årsmoms).

Terminene og fristene er som følger:

termin: januar og februar, skal være avstemt og levert/betalt til 10. april.
termin: mars og april, skal være avstemt og levert/betalt til 10. juni.
termin: mai og juni, skal være avstemt og levert/betalt til 31. august (pga. fellesferien).
termin: juli og august, skal være avstemt og levert/betalt til 10. oktober.
termin: september og oktober, skal være avstemt og levert/betalt til 10. desember.
termin: november og desember, skal være avstemt og levert/betalt til 10. februar året etterpå.

Mva følger fakturadato og ikke datoen fakturaene er betalt. I DNB Regnskap definerer du hvor mye mva som er på hver faktura du mottar og faktura du sender ut. Deretter er det bare å levere mva-meldingen pr. termin innen fristen.

Les mer om mva-meldingen i DNB Regnskap her: MVA-Melding 2022

Du skal IKKE bokføre med mva i regnskapet før du er registrert i mva-registeret!

Les mer om mva-registrering her: Mva registrering

Merk at det følger fra bokføringsregelverket at før du leverer en mva-melding skal bank, kunder og leverandører være avstemt. Les mer om det nedenfor.

Jeg har mottatt en regning, hva gjør jeg?


Har du mottatt en regning fra leverandøren din må du legge denne regningen inn i DNB Regnskap for å kunne kreve mva-fradrag (dersom du er mva-pliktig) og registrere kostnaden i regnskapet. Har du satt opp utbetalingsintegrasjon kan du også betale regningen fra DNB Regnskap samtidig som du bokfører den.

Les mer om bankintegrasjon i DNB Regnskap her: Innstillinger- Bank

I menyen til venstre i DNB Regnskap kan du finne innboksen under punktet Utgift. Laster du opp regningene du har mottatt i innboksen kan du registrere bilaget som en regning, kvittering, eller tilbakebetaling og systemet vil prøve å tolke bilaget så godt det kan. Husk at du aldri må stole 100% på tolken, det kan hende at den bommer litt så det er viktig at du ser over!

Regning er den vanligste måten å registrere fakturaen du har mottatt på. Her registrerer du hvilken leverandør det gjelder, betalingsinformasjon, fakturadato, hvilken regnskapskonto kostnaden skal ligge på, mva, etc. Med regningsfunksjonen kan du enten registrere fakturaen som betalt dersom du har betalt den tidligere, eller sende fakturaen til betaling direkte gjennom DNB Regnskap. Gjør du sistnevnte trenger du ikke å tenke på å bokføre betalingen mot fakturaen senere.

Les mer om regning her: Ny utgift - Regning

Kvittering kan du for eksempel bruke dersom har kjøpt noe med bedriftskortet ditt. Last opp kvitteringen til systemet, gjerne med DNB Regnskap-appen, legg inn dato for kjøp, hvilken kostnadskonto kostnaden skal registreres på, etc. Da vil systemet bokføre dette kjøpet direkte mot bankkontoen som om den ble betalt på datoen du la inn.

Les mer om kvittering her: Ny utgift - Kvittering

Du kan også føre bilaget manuelt. I manuell bilagsføring må du legge inn debet og kredit selv. Dette krever også at du kan en god del om regnskap.

Les mer om manuell bilagsføring her: Føre bilag

Har du registrert noe feil? Da kan du ta en titt på denne: Endre bilag

Bankavstemming


I regnskapssammenheng betyr det å avstemme at du dokumenterer en saldo. Når du skal avstemme saldoen på banken din mot saldoen i regnskapet ditt betyr det altså at du skal ha alle føringene på bankkontoutskriften din i regnskapet.

Har du bedriftsbankkonto i DNB kan du få alle transaksjonene på kontoen din direkte inn i DNB Regnskap. Dermed kan du enkelt sammenligne transaksjonene du har i banken din mot det du har bokført i regnskapet.

Les mer om bankavstemming i DNB Regnskap her: Bankavstemming

Avstemme kunder og leverandører


Er banken din avstemt riktig er det stor sannsynlighet for at kundene og leverandørene dine også er avstemt.

Å avstemme kunder og leverandører betyr at du har kontroll på hvilke fakturaer kundene dine har betalt og ikke, samt hvilke leverandørfakturaer du har betalt og ikke. Det er også viktig at du faktisk definerer hvilke fakturaer som er betalt, ikke bare bokfører inn- og utbetalinger direkte mot kunder og leverandører.

Hva som er betalt og ikke kalles utestående. Les mer om utestående i DNB Regnskap her: Utestående (åpne poster) kunder/leverandører

Har du ansatte og skal kjøre lønn?

Har du ansatte må du utbetale, eller «kjøre» lønn på de ansatte som har krav på dette.

Å føre et bilag er en ting, å kjøre lønn er noe helt annet. Lønn er veldig komplisert både med tanke på regler og utførelse. Du må også passe på at du har skattetrekkskonto på plass før du kjører lønn, da regelverket sier at du må overføre skattetrekket på en egen skattetrekkskonto senest dagen etter du har utbetalt lønn.

Bokfører du en enkel faktura kan selve bilagsføringen se slik ut:



Den øverste linjen er gjelden du har til leverandøren i det du registrerer fakturaen, den andre linjen er avsetning for mva i balansen og den siste føringen er kostnaden etter mva er fratrukket.

Et lønnsbilag ser derimot slik ut:






Dette er lønnsbilaget for kun én person med 40.000kr i månedslønn. Det er altså 10 linjer i et bilag for å kjøre lønn på én enkelt ansatt med fast månedslønn.

Heldigvis trenger du ikke å tenke på dette når du skal kjøre lønn i DNB Regnskap. Det første du må gjøre er å sette opp integrasjon med Altinn slik at systemet kan hente skattekort og sende a-melding til Altinn. Les mer om hvordan du setter opp integrasjon i Altinn med DNB Regnskap her: Integrasjon med Altinn

Videre må du sette opp den ansatte, hente skattekort, etc.: Ansatt
Deretter kan du kjøre lønnen: Lønnskjøring
Se gjerne også på veiledningsvideoene vi har på lønn her: Lønn - veiledningsvideoer

Andre gode tips og rutiner når du skal føre regnskap selv


Vær ute i god tid!

Det vi anbefaler mest av alt er at du prøver å ha en rutine på regnskapsføringen din. Vær ute i god tid før frister! Dessverre er det slik at, i vår digitale verden, kan det oppsto problemer. Enten det er i Altinn, med bankID eller i DNB Regnskap. Derfor er det veldig viktig at du har en god rutine, holder regnskapet ajour og er ute i god tid før offentlige frister. Kommer dere til oss med et problem dagen før noe skal leveres kan vi ikke garantere at vi kan hjelpe deg.

Send regninger til betaling i god tid før fristen, og fakturer kundene dine med jevnlige mellomrom!

Sett deg inn i lover, regler og frister som omfatter ditt selskap!

En ting er å føre regnskap, en annen ting er å føre regnskap i henhold til loven. Jo større selskapet ditt er, jo vanskeligere er dette. Vi skriver mye hjelpemateriell og hjelper dere så godt vi kan når dere tar kontakt, men å føre regnskap selv krever en god del egenlæring og innsats.

Et tips kan være enten å ta et kurs, eller snakke med en regnskapsfører som kan hjelpe deg i gang med den daglige regnskapsføringen. Du kan gjøre den daglige driften og avstemme banken, etc. Regnskapsfører kan avstemme og levere mva-meldingen, kjøre lønn, etc. Etter hvert kan du ta mer og mer ansvar for regnskapsføringen selv.

Føler du at du har behov for regnskapsfører kan du ta en titt på våre partnere her: Regnskapsfører

Pass på likviditeten (pengebeholdningen)!

Dette er veldig viktig for alle selskaper, kanskje spesielt viktig for nyoppstartede.

Når du ser mye penger på konto kan det være fristende å betale ut litt ekstra lønn eller ta ut litt ekstra utbytte til seg selv. Det er bra å unne seg noe godt når det går bra, men du må alltid passe på at det er nok penger i selskapet ditt så du kan betale for deg.

Noen ting å tenke på når det gjelder likviditeten din:
Hvor mye skylder du leverandørene dine? Venter du på at det kommer fakturaer som enda ikke er betalt?
Har du kontroll på hvor mye du må betale i mva? Husk fristene.
Hvor mye må du betale dine ansatte i lønn?
Skal det kjøres feriepenger?
Skatteoppgjøret?
Hvor mye penger forventer du fra kundene dine i nærmeste fremtid?
Er det noen kunder du tror ikke kommer til å betale?
Har du husket å fakturere alt du skal fakturere for? Ha en god rutine på dette

Ha kontroll på bankavstemmingen din! Har du kontroll på den, har du sannsynligvis kontroll på utestående på kunder og leverandører og evt. andre gjeldsposter.

Oppdatert på: 17/01/2024

Var denne artikkelen nyttig?

Del tilbakemeldingen din

Avbryt

Tusen takk!